Kroppsrom (Corporeal room)

Installation in The National Museum - Architecture
Part of the "Under 40" Exhibition
1st place - Competition
Status - Exhibited in 2013
Size - Location - Oslo, Norway

The installation is conceived as a sequence of experiences that allows the free movement of the observer. All these spatial experiences have different proportions and relations to the body. Narrow openings and high steps mean you have to use your body in a more creative way and by moving in these rooms, you must exert your body, thus gaining consciousness of the relation between yourself and the room. The architecture becomes a tailored space, and as the pavilion adapts the visitor, we become more aware of it, enhancing our sensual experience of architecture.

We tried to create a non-deterministic experience; there is not predetermined way to discover the different spatial situations. The path is set by the will of the visitors, as they feel attracted by the subtleties of the light, the curiosity of the hidden niche, etc. Also, inspired by nature, the visitors could use the space as they please, in the same way a stone in the woods would become a chair, a table, a bed or a step when confronted with our intention and imagination.

When it came to the point of building this pavilion, we looked for a material that was able to confer the pavilion with the qualities we were looking for, like warmness, flexibility, and of course the sensorial experience (smell, touch, look) that we aspired to. We decided to birch plywood, a material well known to us directly through our education and practice, and indirectly through the traditional use of wood in Norwegian architecture, which we and the visitors have always experienced in our everyday life.

It was also very important to us to be responsible for the physical assembly of our project, as such we keep a very close direction of the mounting of the pieces and actively participated in the construction itself.